Τομείς δράσης

Σεισμός

Στην περίπτωση σεισμικού φαινομένου το οποίο θα προκαλέσει καταστροφές και εγκλωβισμούς ανθρώπων, η ΟΑΚ υπό τις οδηγίες επίσημων φορέων μπορεί να συμβάλει τόσο με τα μηχανοκίνητα μέσα όσο και με τα μέλη της όπου υπάρχει ανάγκη.

Πλημμυρικά Φαινόμενα

Η ΟΑΚ μέσο των ειδικών οχημάτων 4χ4 που διαθέτουν τα μέλη της μπορεί να προσεγγίσει σε σημεία όπου έχει εκδηλωθεί πλημμυρικό φαινόμενο , το οποίο είτε έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγο φερτών υλικών , είτε υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια , καταστήματα κτλ.
Α) Με τον αντλητικό εξοπλισμό μπορεί να αναλάβει έργο σε σημεία όπου θα τις υποδειχθούν. Σε περιπτώσεις εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων όπου υπάρχουν εγκλωβισμοί οχημάτων από συσσώρευση νερών και φερτών υλικών η ΟΑΚ μπορεί να συνδράμει για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων και αυτοκίνητων.
Γ) Η μεταφορά ιατρών , διασωστών , διοικητικών υπαλλήλων καθώς και άλλου εξοπλισμού όπως βάρκες , κανό κτλ μπορεί να επιτευχτεί με τα ειδικά οχήματα 4χ4 της ομάδας.

Φωτιά

Έχοντας υπ όψιν ότι σε περίπτωση Πυρκαγιάς τον αποκλειστικό ρόλο συντονιστή έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία , τα μέλη της ΟΑΚ 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ συμμετέχοντας σε αντίστοιχες εκπαιδεύσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , μπορούν να συνδράμουν τόσο στην πυρόσβεση με το πυροσβεστικό συγκρότημα που διαθέτει η ομάδα , όσο και στην πλήρωση οχημάτων τα οποία εκτελούν έργο. Η δυνατότητα των τετρακίνητων οχημάτων να κινηθούν σε δύσβατα σημεία καθιστά την παροχή βοήθειας τόσο στο πυροσβεστικό σώμα όσο και στους πολίτες της πλη΄γησας περιοχής πολύ σημαντική. Μέσο των οχημάτων και των πλωτών μέσων η εθελοντική ομάδα μπορεί να συνδράμει στην μεταφορά εξοπλισμού, διασωστών , διοικητικών υπαλλήλων ακόμα και πολιτών όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Χιονόπτωση

Στην εκδήλωση χιονοπτώσεων και σε περίπτωση ανάγκης τα ειδικά τετρακίνητα οχήματα εφοδιασμένα με ασύρματο επικοινωνιακό εξοπλισμό , αντιολισθητικές αλυσίδες βαρέως τύπου μπορούν να επιχειρήσουν στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Περιπτώσεις όπου μπορεί να συμβάλει οι ΟΑΚ είναι οι εξής:
Α) απεγκλωβισμός εκδρομέων.
Β) απεγκλωβισμός οχήματος από εκτροπή λόγο ολισθηρότητας.
Γ) απομάκρυνση ευπαθών ομάδων.
Δ) μεταφορά ιατρών διασωστών σε πληγείσες περιοχές.

Πρόληψη

Ο Καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων καθώς και φυσικών καταστροφών είναι η ενημέρωση και η πρόληψη.
Στην ΟΑΚ 4Χ4 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ πρωταρχικός ρόλος των υπευθύνων επικοινωνίας και διανομής πληροφοριών, όπως δελτία ακραίων καιρικών φαινομένων , έκδοση χάρτη κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς κτλ ,είναι η άμεση παροχή της κάθε πληροφορίας στα μέλη της ομάδας και φυσικά στους πολίτες.
Αυτό επιτυγχάνετε μέσο του site της ΟΑΚ με χρήσιμα link, push notification καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) αλλά και του εσωτερικού τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των μελών.